Vernisáž výstavy Oráč a smrt na Gymnáziu Žatec

Vernisáž výstavy Oráč a smrt na Gymnáziu Žatec

Postavu Jana ze Žatce a jeho dílo Oráč z Čech přibližuje výstava, kterou je možné vidět v prostorách auly žateckého gymnázia do 25. června. Zároveň je provázena výstavou pojednávající o leteckém mostu Žatec-Ekron a také sérií fotografií gymnázia.

Celou vernisáž v úterý 4. června zahájila za město Žatec místostarostka Jaroslava Veselá, která poděkovala autorům za jejich práci a zároveň poukázala na důležitost výstavy vzhledem k podporování žateckého patriotismu. Vernisáže se zúčastnil i Otokar Löbl, spolupracovník autora výstavy Andrease Kalckhoffa z Nadačního spolku města Žatce. Ten poukázal na souvislost mezi gymnáziem a osobou Jana ze Žatce a na cíl výstavy, tedy boření mýtů o antagonismu Čechů a Němců. Je mi ctí prezentovat tuto výstavu žateckého písaře zde v gymnáziu, neboť v podstatě je toto gymnázium pokračováním slavné latinské školy Žatce, na které byl Jan ze Žatce rektorem. A tento duch zde cítím,“ řekl Otokar Löbl.

Dále okomentoval výstavu Petr Šimáček, předseda Spolku rodáků a přátel Žatce, a osvětlil spolupráci s Nadačním spolkem města Žatce. Celou výstavu doprovází fotografie Gymnázia Žatec z objektivu Pavla Melicherčíka, jenž poukázal na historickou i architektonickou hodnotu celé budovy.

Výstava Oráč a smrt bude po ukončení vystavování v prostorách gymnázia postupně putovat celým Ústeckým krajem. Ředitelé středních škol, do nichž by výstava měla zavítat, se s ní seznámí ještě v Žatci, kde je čeká setkání ředitelů.

Zároveň je umožněno široké veřejnosti prohlédnout si výstavu až do 25. června a ředitelům zdejších škol bude nabídnuta návštěva se studenty, pro něž učitelé gymnázia připraví pracovní listy týkající se výstavy.

Tomáš Kassal ml.

Datum přidání:

Nejnovější zprávy