Taje pravěku a zázrak evoluce

Taje pravěku a zázrak evoluce
Žáci 2. stupně Základní školy Žatec, nám. 28. října, se v úterý 30. dubna vypravili do historie naší planety, resp. otevřít okna do pravěku, a seznámit se s biodiverzitou živočichů, sledovat zázraky evoluce.

Komentovaná prohlídka provedla žáky expozicí pravěké přírody. V jednotlivých sálech si zkoušeli představit, jak vypadalo území naší planety ve významných obdobích vývoje. Zavítali např. pod hladinu kambrického nebo jurského moře, do třetihorních lesů či na pláně lovců mamutů. Seznámili se s typickými zástupci živočichů a rostlin nejen na modelech, ale také na fosilním záznamu. Názorně si vysvětlili proces vzniku fosilií.
V expozici Okna do pravěku měli žáci možnost ve čtyřech výstavních sálech obdivovat jedinečné exponáty, které představují přelomová období v poznání historie života na Zemi od prvohor až po čtvrtohory. Prohlédli si prvohorní živočichy, jedny z nejstarších známých druhohorních plazů a pohlédli do očí hrozivě vypadajícímu šavlozubému tygrovi. Zjistili rovněž, že naše území bylo svědkem sopečné činnosti a vzniku mnoha jezer i močálů.
Žáci si prošli také systematickou expozici živočichů. V jednotlivých sálech si postupně představili všechny skupiny od bezobratlých po savce. Ukázali si tak nejen typické představitele a jejich znaky, ale také méně známé druhy s neobvyklými přizpůsobeními. Kromě statických exponátů a modelů jim zvířata v pohybu zprostředkovala i krátká videa.
Na závěr expozice pozdravil žáky obří mamut v životní velikosti a originální kostra srstnatého nosorožce. Výprava do tajů pravěku a evoluce se dětem líbila a odnesly si spoustu nevšedních zážitků.
Silvie Svobodová

Datum přidání:

Nejnovější zprávy