Vzpomínky na Žatec od malíře z Vysočiny

Vzpomínky na Žatec od malíře z Vysočiny
Obrazy v žatecké Galerii U Radnice bude vystavovat František Starý ze Sobíňova.

V žatecké Galerii U Radnice připravují novou výstavu obrazů s podivuhodným příběhem amatérského malíře.
V roce 1960 pan František Starý (*1941) započal svojí vojenskou službu po důstojnické škole u tankistů ve městě Žatec. Ve městě strávil přes deset měsíců, kde měl možnost plně rozvinout své malířské dovednosti. Během strávených měsíců namaloval několik skic věnované městu. Později vznikla díla s dalšími žateckými motivy, které mapují historické centrum a okolí. „Shodou náhod jsem se setkal s panem Starým v Praze na výstavě a slovo dalo slovo, svěřil se, že město chmele a piva maloval již před více než 60 lety. Nabídl jsem mu výstavu v Žatci,“ vysvětluje galerista Petr Šimáček.

Mimo obrazů ze Žatce a Železných hor na Vysočině to budou také obrazy některých světových destinací, které má pan Starý oblíbené a kam se rád vrací. Jedná se zejména o francouzskou Provence, italské Toskánsko nebo i krajinu v Chorvatsku. Expozice bude doplněna obrazy květinových zátiší a některých obrazů z poslední doby, týkající se sféry jeho fantazie.

„Zajímavostí také je, že na vernisáži v Žatci vystoupí vnučka pana Starého, zpěvačka Elisabeth Kopecká, finalistka poslední série česko-slovenské SuperStar. Její přesvědčivý projev, mimořádně zajímavá barva hlasu a podmanivé charisma učarovaly tisícům televizních diváků, věřím, že stejné to bude při vernisáži Žatci,“ doplnil Petr Šimáček.

Vernisáž výstavy obrazů Františka Starého je v žatecké Galerii U Radnice 25. května 2024 v 16 hodin. Výstava potrvá do 29. června 2024. (rž)

Datum přidání:

Nejnovější zprávy