Mimořádné otevření zámku Poláky v rámci Jarní slavnosti

Mimořádné otevření zámku Poláky v rámci Jarní slavnosti
Barokní zámek Poláky u Nechranické přehrady bude letos poprvé výjimečně zpřístupněn pro veřejnost v rámci Jarní zámecké slavnosti v sobotu 27. dubna.
Během prohlídky se návštěvníkům představí nově vznikající expozice prezentující život na venkovském šlechtickém sídle v době první republiky. Doprovodný program na nádvoří je připraven v podání spolku Honorata a doplní jej prodej Valašských frgálů, občerstvení, bylinek a spousty dalších produktů.
V sobotu 27. dubna bude ojedinělá možnost prohlédnout si prostory barokního zámku Poláky. Zámek prochází rekonstrukcí a doposud býval otevřen pouze výjimečně. Návštěvníci uvidí, jak na zámku vzniká nová interiérová instalace. Ta se nyní připravuje jak v pokojích autentických, v nichž ještě neproběhla rekonstrukce, tak i v prostorách obnovených. Vynikne tak kontrast mezi „surovou“ a obnovenou částí zámku. Cílem prohlídek je ukázat, kam až může naše památky dovést lidská lhostejnost a nenechavost a jak je možné i ty nejohroženější památky zachránit. Prohlídky s odborným výkladem doplní i program na nádvoří v rámci Jarní slavnosti. Vystoupí šermíři ze spolku Honorata z Letohradu. Nebudou chybět potyčky a souboje, hraný příběh z historie, mistr kat, ani ukázky historických zbraní. Výtěžek ze vstupného (160,- / dospělí a 110,- / děti) je určen na pokračování obnovy zámku.
Zámek Poláky patří k nejvýznamnějším zámeckým stavbám na Chomutovsku. Ve své architektuře dokumentuje vývoj od renesance až po počátek 20. století. I přes nepřízeň osudu, kdy po dobu 70 let čelil neúdržbě a následné devastaci, si zámek uchoval velké množství autentických prvků původní výzdoby.
Celý areál prochází od roku 2020 postupnou rekonstrukcí. Doposud se podařilo opravit secesní vilu, v minulosti sloužící pro správce velkostatku, velkou část střechy a krovů zámku, zajistit statiku budovy, doplnit chybějící okna a obnovit část interiérů včetně nově objevených barokních záklopových stropů. Rekonstrukci zámku pomáhá financovat Ústecký kraj, Ministerstvo kultury nebo Nadace ČEZ.
Na sobotu 15. června je plánováno trvalé zpřístupnění zámku veřejnosti formou prohlídkové trasy, prezentující život na šlechtickém sídle v době první republiky. Ta návštěvníkům netradičně představí v kontrastu neobnovené i obnovené prostory.
Miloš Dempír, DiS.
Datum přidání:

Nejnovější zprávy