Chmel může být zdravý, nebo žádný. Pěstitelé věří, že úroda bude dobrá

12. 08. 2021

Čeští chmelaři letos čekají průměrnou úrodu, ale doufají, že bude lepší než loni. Tehdy se sklidilo necelých šest tisíc tun sušeného chmele.

Chmel může být zdravý, nebo žádný. Pěstitelé věří, že úroda bude dobrá

I loni přitom chmelaři počítali s pěknou úrodou. „Loni jsme jásali, ale přišly studené noci a chmel ukončil vegetaci. Dostali jsem na necelých 6 tisíc tun suchého chmele. To nás zklamalo. Nechci to zakřiknout, letos chmel vypadá krásně. Je náročný na vodu, tu letos dostal. Vyhnuly se nám výkyvy teplot, kde je jednou 31, pak 18°C, což chmelu škodí a to se nám letos nestalo, snad ani nestane,“ řekl předseda českého svazu pěstitelů Luboš Hejda.

Chmelaři se při dnešním setkání dozvěděli různé novinky nebo viděli nové stroje, jež jim pomohou pomáhat mezi štoky. Velkou pomoc hlavně s technikou, ale také sušením či skladováním má na starosti žatecké družstvo Chmelařství. „Sklady jsou připravené, stále modernizujeme, abychom mohli pivovarům nabídnout co nejkvalitnější chmel,“ řekl předseda družstva Chmelařství Zdeněk Rosa.

Každý rok se objevují různé novinky, k těm letošním patří projekt Chytrá chmelnice. Pěstitelé mají přímo ve chmelnicích, jež se drží na ploše asi 5 tisíc hektarů, celkem 50 meteostanic. Díky nim dostávají aktuální údaje, jež mohou přispět k řízení produkce chmelnic. Stejně tak důležité jsou postřiky, které byly letos velmi důležité kvůli škůdcům či houbám.

Přestože letošní počasí bylo pro pěstitele většinou slušné, bez potíží se sezóna neobešla – v červnu a červenci poničilo krupobití asi tisíc hektarů chmelnic, a to postupně na Rakovnicku, Žatecku i na Moravě. „Produkce tedy nebude taková, jaká mohla být,“ posteskl si Z. Rosa.

Chmelaři každopádně udělali maximum, aby byla sklizeň dobrá a chmel zdravý. „Máme buď zdravý chmel, nebo žádný. Špatný si nikdo nekoupí,“ upozornil L. Hejda. Tři čtvrtiny české produkce jsou každý rok na vývoz, jiné to nebude ani letos. „České pivovary by uměly vyrobit víc piva, ale Češi pijí pořád stejně,“ popsal omezený trh L. Hejda.

V mezinárodním měřítku se musí čeští pěstitelé popasovat i se zahraniční produkcí, v celém světě se chmel pěstuje na 62 700 hektarech. A zatímco americké pěstitele letos trápilo velké vedro přes 40 °C, ti němečtí měli téměř ideální podmínky.

Všichni se ale museli srovnat s loňským poklesem zájmu pivovarů o chmele, což souviselo s koronavirovou epidemií. „Ten pokles byl asi 8%, čekali jsme to i horší. Přesto byly pivovary ve světě, které vyráběly méně, protože v některých zemích byl kvůli opatřením proti covidu zákaz pití alkoholu,“ popsal situaci Zdeněk Rosa.

Jaký bude zájem o letošní chmel, to se teprve uvidí. Čeští pěstitelé udělali maximum, aby pivovarům nabídli ten nejlepší český chmel. Nejbližších čtrnáct dní rozhodne, kolik chmele bude a v jaké kvalitě. Tomáš Kassal

Galerie k článku